Lezingen (powerpoint)
Al jaren verzorg ik powerpoint-lezingen over een aantal onderwerpen. Zo verzorgde ik de afgelopen jaren meer dan honderd lezingen. Fotograferen is een van mijn hobby's en de resultaten laat ik graag aan belangstellenden zien, gecombineerd met het verhaal dat ik hierbij vertel.
In ruim zeventig lezingen was IJsland en mijn boeken ‘Struinen op IJsland’ en 'Verder struinen op IJsland het onderwerp. Speciaal waren enkele lezingen over vogels op IJsland en de lezing voor Naturalis, Leiden over IJsland en de evolutie in het kader van het Darwinjaar.
Een tiental lezingen over mijn boek ‘Wandelingen rond Wageningen in het voetspoor van Hemmo Bos’. Met als speciale lezing (gecombineerd met een wandeling enkele dagen later) ‘De Koninklijke weg’, over de ontwikkeling van paleis en landgoed Oranje Nassau’s Oord.
Een tiental lezingen over mijn bezoek aan Tasiilaq, aan de oostkust van Groenland.
De overige lezingen gingen over de beken en de watermolens (en geologie, geschiedenis van het gebied, flora en fauna) op de Zuid-Veluwezoom. Ook deze lezingen geef ik aan de hand van de boeken die ik over dit gebied schreef.
Lezingen-programma
10 oktober 2023
7 november
24 november
28 november
2 april
Lezing over IJsland in Kijk en Luistermuseum, Bennekom
De duur van een lezing is anderhalf à twee uur (of anders in overleg).
Ik maak gebruik van een beamer voor de powerpoint presentatie.
Graag overleg ik met u over een samen te stellen programma, de aankleding van de ruimte (met grote foto’s, kaarten, vulkanisch gesteente), de duur van de lezing, de publiciteit, gebruik van apparatuur.
Prijs voor de lezing in overleg.
Voor meer informatie: ruud.schaafsma@gmail.com
IJsland, land van natuur, ijs en vuur. Maar ook prachtig licht door de zuivere lucht en mede daardoor onvoorstelbaar mooie vergezichten.
IJsland is een land van uitersten: aan de rand van enorme ijskappen liggen kokende bronnen en zwarte lavavelden grenzen aan groene oasen. Overal sporen van het recente glaciale verleden en letterlijke kijkjes in het binnenste van de aarde.
Bloemen uit de arctische en boreale floraregio’s, enorme korstmossen, blauwwieren in hete bronbeekjes. Grote hoeveelheden broedvogels waaronder de papegaaiduiker op vogelkliffen langs de kust en de harlekijneend in beken en meren in het binnenland.
Kortom, deze avond is een indrukwekkende “natuurreis” door IJsland.
Er zijn meerdere onderwerpen voor dialezingen over IJsland mogelijk: een algemene over het hele land, over geologie en vulkanisme, over het indrukwekkende vogelleven. Eventueel gespreid over meerdere avonden.
Een verslag van een bezoek aan een dorpje aan de oostkust van Groenland: Tasiilaq.
"Met een speedboat varen we zwenkend door pakijsvelden, héél koud. Op open stukken zee komen soms binnen tien meter van het bootje grote walvissen boven water. Een schitterend beeld, zo tussen de flathoge ijsbergen".
Spectaculaire excursies als een wandeling op de ijskap en een hondensledetocht op een gletsjer.
Mooie beelden van het arctische dorpje Tasiilaq met z'n van de zon genietende Inuit-bevolking, koppels sledehonden wachtend op de winter en het bezoek van het jaarlijkse bevoorradingsschip.
Kortom, een indrukwekkend beeld van deze wereld aan de rand van de ijskap.
Het Renkumse beekdal is in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het landelijke beleidsplan voor de natuur, aangemerkt als een belangrijke ecologische verbindingszone tussen de Veluwe ( en de Oostvaardersplassen) en de uiterwaarden. Zo zijn er vijf, meest beekdalen, rond de Veluwe aangewezen.
In dit kader wordt industriegebied Beukenlaan afgebroken en wordt dit gebied terug gegeven aan de natuur. Een project waar op zo'n grote schaal bebouwing wijkt voor natuur is een primeur voor Nederland.
Water speelt een cruciale rol en dat is in het Renkumse beekdal in de vorm van prachtige (sprengen)beken. Het beekdal is een landschappelijk juweel met mooie wandelpaden vlak langs de beken. Oude bossen begrenzen het dal en er zijn veel mooie doorkijkjes het beekdal in. Door deze grote verscheidenheid in het landschap is de flora en fauna buitengewoon rijk.
De Oosterbeekse en Doorwerthse beken stromen door erosiedalen van de steile stuwwal af naar de Rijnvallei. Het zijn bronbeken, hier en daar aangevuld met een gegraven spreng om de beek van meer water te voorzien.
Het beekwater werd eerst gebruikt om korenmolens mee aan te drijven. Twee eeuwen later functioneerden er diverse soorten watermolens, zoals olie-, kruit-, slijp- en vooral papiermolens.
Vanaf de 18e eeuw werden de ‘gebruiksbeken’ (voor de watermolens) steeds meer omgezet in ‘parkbeken’. Er ontstonden nu beken met watervallen, namaakrotsen, wandelpaden, bruggetjes en andere kunstwerken. De landschapsarchitecten kregen grote invloed.
Deze beken zijn landschappelijke juweeltjes.
In juni 2004 is een boek van mijn hand verschenen over de Natuurhistorische Wandelkaart van Wageningen en Omstreken uit 1891 van Hemmo Bos. Hemmo was een vooraanstaande leraar aan de Rijkslandbouwschool van 1877 tot 1929. Hij heeft een fascinerende kaart gemaakt, waarop onder andere iedere boom, ieder mierennest, orchideeën in Het Binnenveld, Wageningen grotendeels nog binnen de stadsgrachten, het Renkumse beekdal van vóór de papierindustrie zijn ingetekend.
Deze dialezing gaat over de vergelijking van de situatie rond 1890 met die van heden en die van de toekomst van Het Binnenveld, de uiterwaarden, de botanische tuinen, de Wageningse Eng en het Renkumse beekdal. Verder komen de ontstaansgeschiedenis van het gebied, de illustere gebroeders Bos en de geschiedenis van het Landbouwonderwijs met haar gebouwen aan de orde.